Sabtu, 16 Januari 2010

Masak Lemak Pucuk Ubi dan Petai


RESEPI NYA :

BAHAN2 :

  • Pucuk Ubi
  • Petai
  • Tempoyak (1 Sudu Kecil)
  • Ikan Bilis
  • 1 kotak santan yang kecil
  • Air
  • 5 @ 6 biji Cili Kecil/ Cili api hijau
  • 3 Ulas Bawang merah
  • 2 Ulas Bawang Putih
  • 1 Sudu Kunyit
  • Garam
  • Sedikit Ajinomoto

CARA MEMASAK :

  1. pucuk ubi ditumbuk @ dblender tidak terlalu lumat.
  2. bawang merah, bawang putih dan cili juga ditumbuk @ dblender halus.
  3. Petai dibuang kulit dan Ikan bilis dibasuh tlebih dahulu.
  4. Masukkan bahan2 ini kedalam periuk bersama serbuk kunyit, ikan bilis dan santan jika terlalu pekat bleh la ditambah air sedikit.
  5. Setelah mendidih boleh la ditambah garam dan ajinomoto tadi sekucup rasa kowang.
  6. Dah boleh makan. Enak dimakan bersama ikan goreng @ ikan masin. Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan