Khamis, 18 Mac 2010

Low Budget TAPI Sedaaap! Apalagi ? Kerang Ler..




Kerang Rebus dan Sos Kacang

Bahan-bahan: (Hidangan untuk 5 orang)

1 kg kerang, dibersihkan dan direbus di dalam periuk( dicampur 1 batang serai diketuk dan 1 sudu teh garam) didihkan sekejap sahaja agar manisnya tidak hilang

1/2 cawan kacang yang telah disangrai dan dikisar halus

1/2 cawan sos cili

2 sudu besar gula

1/4 sudu teh garam

1 cawan air

Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan didalam periuk.

2. Masak dengan api sederhana sambil dikacau hingga kuah mendidih dan pekat. Sedia dihidang bersama kerang rebus

Sambal Kerang

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

1/2 kg kerang- direbus sebentar dan kopek kulitnya- kalau rebus lama, hilang manisnya- ambil 1/2 cawan air rebusan kerang

3/4 cawan cili kisar

5 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dikisar halus

1/2 labu bawang besar dihiris nipis

1 sudu besar air asam jawa cair

garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk. Masukkan bawang kisar dan tumis hingga wangi anggaran 1-2 minit. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak. Gunakan api sederhana dan kacau sekali-sekala.

2. Masukkan air rebusan dan air asam jawa. Masak lagi hingga kuah agak pekat. Masukkan bawang besar, kerang, garam dan gula secukup rasa. Didihkan dan kacau sebati. Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih atau nasi lemak.

Serunding Kerang:

Bahan-bahan:

1 kg kerang, direbus,sejukkan dan dibuang kulit

Bahan dikisar/ditumbuk halus:

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

1/2 sm halia

1/2 sm lengkuas
2 batang serai dititik

Bahan lain
2 sudu besar cili kisar/ boh

1 sudu besar kerisik

1/2 cawan santan

2 helai daun kunyit dihiris halus

daun limau purut dihiris halus

garam, gula secukup rasa

2 sudu besar minyak masak

Cara memasak:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga wangi dan cili masak.

2. Masukkan santan dan kerisik. Kacau hingga pekat dan pecah minyak. Masukkan kerang, garam dan gula secukup rasa.

3. masukkan daun kunyit dan daun limau purut. Kacau rata dan tutup api. Sedia dihidang bersama ketupat, pukut kuning atau lempeng yang k.an masak..Mmm sedapnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan