Ahad, 21 Mac 2010

Sotong Masak Cili Api.



Bahan-Bahan:
250 gm sotong ~ potong bulat
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
4 ulas bawang merah @ 1/2 biji bawang besar ~ ditumbuk
10 ( kurang @ lebih ) cili api ~ di tumbuk
1 biji bawang besar ~ belah 8
1 biji tomato ~ potong dadu
1 sudu sos tiram
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Minyak untuk menumis

Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga agak garing.
Kemudian masukkan tomato dan sos tiram.
2. Masakkan tomato sehingga masak dan masukkan sotong, kacau rata.
3. Masukkan bawang besar dan perasakan dengan garam dan gula.
4. Kacau 2-3 minit dan bolehlah diangkat.

Sotong goreng kicap

Sotong goreng kicap







Sotong goreng kicap

500gm sotong, dipotong kecil2
1 labu bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 batang lada merah, dihiris
1/2 cawan kicap manis
1 sudumakan cuka

Tumiskan bawang besar, bawang putih & lada merah hingga layu.
Masukkan sotong kicap & cuka dan masak hingga kering sedikit.
Makan dengan nasi panas...sedappp....

Khamis, 18 Mac 2010

Pelbagai Resepi Daging

Pergedil Daging


Bahan-bahan: (menghasilkan 8 ketul pergedil)

2-3 biji kentang (kupas kulit dan potong 10)

50 gm daging dikisar halus

1 sudu teh biji lada hitam ditumbuk halus

2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih ditumbuk kasar

1 sudu besar daun sup dan bawang yang dihiris halus
1 biji telur dipukul sedikit

garam secukup rasa (+/- 1/2 sudu teh)

Cara membuatnya:

1. Goreng kentang hingga keperangan. Angkat dan tumbuk hingga halus.

2. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk bersama kentang yang telah ditumbuk tadi. Gaul rata seeloknya dengan tangan.

3. Bentukkan jadi bulat leper seperti di dalam gambar. Buat hingga habis.

4. Panaskan minyak untuk menggoreng. Celupkan kepingan pergedil ke dalam telur dan goreng hingga berwarna perang gelap.

Sedia dinikmati bersama lauk-pauk yang lain atau boleh juga dimakan begitu sahaja.

Daging Goreng Kunyit

Bahannya sama dengan masak goreng kunyit yang lain cuma ganti dengan daging.

Bahan-bahan:

300 gm daging, kalau dapat batang pinang paling bagus.- hiris nipis melawan urat, basuh bersih dan toskan

garam dan kunyit secukupnya

1 biji cili merah dihiris serong

1 urat kacang panjang dipotong 1 inci panjang

1/2 labu bawang besar kuning-hiris membujur

1 ulas bawang putih dihiris

3 biji cili api diketuk

sedikit bunga kobis dipotong kecil

minyak untuk menggoreng

Cara memasak:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali. Gaulkan daging dengan garam dan kunyit. Masukkan daging. Goreng seketika. Masukkan bawang besar, bawang putih, cili api dan cili merah. Goreng lagi hingga wangi.masukkan kacang panjang. Tambahkan sedikit air.Perlahankan api. Tutup kuali dan biar daging empuk.

2. Apabila daging empuk, masukkan bunga kobis dan rasa masinnya. kalau belum cukup, tambah sedikit garam. Kacau rata dan sedia dihidang.

Daging Masak Kicap Berlada


Bahan-bahan:(hidangan untuk 5 orang)

500 gm daging lembu dihiris nipis- dibasuh dan toskan

3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, 1/2 inci halia dihiris halus

kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang serba satu

1 labu bawang besar dihiris tebal-tebal melintang (gelang)

2 biji cili merah dibelah 4

1/2 cawan kicap manis

1 sudu besar cili kisar

1 sudu teh lada hitam ditumbuk halus

1 sudu teh sos tiram

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah ratus hingga wangi dan bawang keperangan. Masukkan cili kisar dan tumis 1/2 minit. Masukkan 1/2 cawan air.

2. Masukkan kicap dan daging. Tutup periuk. perlahankan api dan biar daging mereneh hingga empuk. (lebih cepat jika guna periuk tekanan)

3. Bila daging empuk, masukkan lada hitam, bawang besar, cili merah, sos tiram dan garam. Biar mendidih dan kuah agak pekat lebih kurang 5 minit. Tutup api dan sedia dihidang.

Sup Siam Tulang Rusuk

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

1/2 kg tulang rusuk dipotong kecil

200 gm daging campur (yang segar ye..)

5 ulas bawang merah dihiris

1 inci halia dihiris halus

2 ulas bawang putih dihiris halus

serba satu bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga

1 bungkus sup bunjut Adabi atau Sup Tulang

1 biji tomato dibelah 6

3 biji cili padi diketuk

1 batang seleri dihiris serong

1 biji limau nipis, diperah airnya

garam secukup rasa

minyak untuk menumis

1 labu bawang holland sederhana besar dibelah 8

daun sup dan daun bawang secukupnya

Cara membuatnya:

1. Basuh tulang dan daging dan toskan. Masukkan ke dalam periuk dan tambahkan air secukupnya hingga daging dan tulang tenggelam. Rebus hingga empuk. Tutup periuk dan gunakan api perlahan untuk hasil memuaskan. Gunakan periuk tekanan jika ada, untuk menjimatkan masa.

2. Apabila daging telah empuk, masukkan sup bunjut dan sediakan bahan tumisan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah ratus hingga wangi dan bawang keperangan. Tuangkan ke dalam periuk sup.

3. Biarkan sup mereneh dengan api perlahan. Masukkan cili padi, bawang besar holland, tomato,seleri dan garam. Masukkan juga daun sup dan daun bawang yang dihiris halus.

4. Tutup api apabila cukup rasanya. Cedok sup ke dalam mangkuk dan perahkan air limau nipis. Taburkan bawang goreng jika suka. Sedia dinikmati.

*** tambahkan cili padi jika suka lebih pedas dan air limau nipis jika suka lebih masam.

Gulai Pekat Daging Rusa

Bahan-bahan: (hidangan 5-8 orang)

500 gm daging rusa -dihiris nipis dan kecil- dibersihkan

2 sudu besar rempah kari ayam/daging- dibancuh dengan 1 cawan air

1 sudu besar kerisik yang ditumbuk hingga pecah minyak

1 tangkai daun kari

3 ulas bawang merah dihiris

2 ulas bawang putih dihiris

1/2 inci halia dihiris halus

1 inci kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, bunga cengkih

1 sudu besar cili kisar

kentang dibelah 4 jika suka

1 cawan santan kelapa daripada 1/2 biji kelapa

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah 3 serangkai hingga wangi dan bawang keperangan.

2. Masukkan rempah kari dan daun kari dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan cili kisar. Tumis lagi 2 minit sambil dikacau. Gunakan api perlahan.

3. Masukkan daging dan 1 cawan air. Gaul rata dan tutup periuk. Kecilkan api dan biar daging mereneh hingga empuk.

4. Apabila daging empuk masukkan kerisik dan santan kelapa. Masukkan garam dan kentang. masak hingga kentang empuk dan kuah pekat.

5. Tutup api dan sedia dihidang.

Daging Masak Lada Hitam dengan Kailan

Bahan-bahan:

500 gm daging dipotong nipis (kalau bukan batang pinang, rebus dulu hingga empuk dan simpan airnya untuk diguna masa memasak nanti)

4 ulas bawang putih dan 3 ulas bawang merah ditumbuk kasar

1/4 cawan lada hitam biji ditumbuk/kisar halus

1 sudu besar sos tiram

2 sudu besar kicap manis

1 sudu teh tepung jagung dibancuh dengan sedikit air

1 ikat kailan atau 'baby kailan' ikut citarasa

secubit garam

Cara-cara:

1. Potong kailan 1 inci panjangnya. Asingkan batang yang dihiris nipis jika guna kailan besar. Ketepikan.

2. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk. Tumiskan bawang merah dan putih hingga wangi.

3. Masukkan batang kailan dan 1/4 cawan air (atau air rebusan daging). Masukkan daging dan tutup periuk. Perlahankan api dan biar hingga daging empuk.

4. Setelah daging lembut, masukkan lada hitam, kicap dan sos tiram. Kacau hingga kuah pekat (supaya lada dan sos benar-benar masak)

5. Masukkan daun kailan, sedikit air dan sedikit garam. Kacau goreng hingga kailan lembut. Masukkan tepung jagung, kacau dan tutup api. Sedia dinikmati bersama nasi.

Sambal Daging

Bahan-bahan:

500 gm daging batang pinang (Potong nipis agar cepat masak)

5 ulas bawang merah dan 1/2 labu bawang besar dikisar

3 ulas bawang putih ditumbuk kasar

1/2 inci halia ditumbuk kasar

3/4 cawan cili kisar

1/2 cawan santan sederhana pekat

garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

1. Panaskan 5 sudu besar minyak masak di dalam periuk.

2. Tumis semua bawang dan halia sehingga wangi.

3. Masukkan cili kisar. Tumis sampai pecah minyak. Masukkan daging. Kacau sedikit dan tutup periuk. Perlahankan api dan biarkan hingga daging empuk.

4. Bila daging empuk, masukkan santan garam dan sedikit gula. Masak hingga kuah pekat. Jika suka ada rasa masam sikit, tambahkan 1 sudu besar air asam jawa. Bila kuah pekat cantik, dan cukup rasanya, tutup api dan boleh dihidang.

Daging Masak Merah

Bahan-bahan:

500 gm daging- potong kiub besar dan rebus( guna periuk tekanan lagi bagus)

3 ulas bawang merah ditumbuk kasar

3 ulas bawang putih ditumbuk kasar

1/2 biji lada benggala hijau dipotong panjang

1 biji cili merah dipotong serong

sedikit bunga kobis

1/2 biji bawang besar kuning dipotong membujur

1 sudu besar sos tiram

3 sudu besar sos cili (ikut citarasa)

1 sudu besar cili kisar

1 sudu kecil sos ikan

sedikit pewarna merah

Cara-cara:
1. Keluarkan ketulan daging yang telah direbus tadi. Hiris nipis-nipis. Campurkan dengan 1/2 cawan air rebusan di dalam mangkuk. Letak sedikit pewarna merah.

2.Selepas 10 minit, toskan daging dan ketepikan dulu air perapan tadi.

3. Panaskan 2 sudu besar minyak. Goreng sebentar daging.. ada bau sedap keluar.. lepas tu terus masukkan bawang merah, putih, cili merah, cili padi. Tumis seketika hingga wangi.

4. Masukkan cili kisar. Goreng sebentar.Masukkan air perapan daging tadi. Masukkan sos tiram, sos cili, sos ikan. Kacau.

5.Masukkan lada benggala, bunga kobis dan bawang besar. Masukkan garam dan gula secukupnya. Bila kuah pekat bolehlah diangkat dan hidang bersama tomyam dan nasi putih.

Off Budget : Sardin Jer TAPI Spesel

Sardin 'Spesel'

Bahan-bahan:

1 tin besar sardin

5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih dikisar atau ditumbuk halus

3 ulas bawang merah dihiris (dimayang)

1/2 cawan cili kisar (kalau nak buat nasi lemak, lebihkan cili sebab perlu lebih kuah)

1 labu bawang besar dihiris melintang

1 biji kentang dihiris nipis (kalau suka)

3 biji cili padi diketuk

garam, gula secukup rasa

Cara-cara:

1. Panaskan 5 sudu besar minyak di dalam periuk. Tumiskan bawang merah hiris hingga kekuningan. Masukkan bawang kisar dan cili padi. Tumis lagi hingga wangi.

2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos tomato dalam sardin dan kacau sambal hingga sebati. Tambahkan 1/2 cawan air. Perlahankan api.

3. Masukkan kentang dan bawang besar. Masukkan ikan sardin. Masak hingga kentang empuk dan sambal pekat. Kacau rata. Tambah garam (+/-1 sudu teh) dan gula (1 sudu besar) jika perlu.

4. Tutup api dan sedia dihidang.

*** bawang hiris yang ditumis dan cili padi, menambahkan keenakan sambal sardin

low budget Menu: Lauk Telor



Sambal Telur


Bahan-bahan (hidangan untuk 3 orang)

3 biji telur- digoreng garing satu persatu, pecahkan kuning telur semasa menggoreng- ketepikan

Bahan sambal:

segenggam ikan bilis siap dikopek

3 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih ditumbuk halus

1/2 cawan cili kisar

1 sudu besar air asam jawa-cair

garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan ikan bilis hingga wangi.

2. Masukkan cili kisar. Masak hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa. Masukkan garam dan gula. Didihkan dan tuang sambal ke atas telur goreng... siap.

Telur Bistik

Telur Bistik

Bahan-bahan: (hidangan untuk 2 orang)

1/2 labu bawang besar dihiris nipis membujur

3 biji telur

**campurkan bahan dan letak sedikit garam. Buat telur dadar seperti biasa. Ketepikan.

Bahan Kuahnya:

2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk kasar

1/2 biji tomato didadu

1 sudu besar cili kisar

2 sudu besar sos cili 1 sudu teh sos ikan

2 sudu besar sayur campur dalam peket (karot, kacang peas dan jagung)

Cara-cara:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tomato. Masak hingga tomato hancur.

2. Masukkan sayur campur, sos cili dan sos ikan. Masukkan 1/4 cawan air. Masukkan 1 sudu teh gula dan masak hingga kuah pekat dan sayur empuk. Tutup api dan tuangkan kuah ke atas telur dadar.

Sedia dinikmati bersama nasi...

Acar Telur

Bahan-bahan:

3 biji telur digoreng ( telur mata pun boleh, garing pun boleh)

3 sudu makan cuka

1 labu bawang besar dihiris nipis melintang

1 biji cili merah dihiris serong

2 sudu teh gula

1/2 sudu teh garam

Cara-cara:

1.Masukkan telur ke dalam mangkuk.

2.Gaulkan bawang dengan cuka, garam, gula dan cili merah.

3. Curahkan campuran acar ke atas telur. Dah siap.