Sabtu, 14 Mei 2011

paprik kemboja

bahan
  • ayam (bahagian isi) – dipotong comel
  • sotong
  • udang
  • daging
  • carrot
  • sawi
  • bunga kobis
  • tomato
  • lada hitam (dalam sesudu)
  • bawang putih (4-5 ulas)
  • bawang merah (yg kecik tuh dlm 2-3 biji)
  • minyak/garam/gula secukupnya
cara-cara
  • tumbuk lada hitam, bawang merah, bawang putih (2-3 ulas)
  • lepas tumbuk gaulkan dengan ayam, sotong, udang, daging dengan bahan yg ditumbuk tdi
  • masuk’n sekali garam dan gula 
  • panaskan minyak....
  • masuk’n bawang putih yg di potong comel2.. tumis sampai naik bau wangi.
  • masuk’n bahan2 yang digaul sampai masak.. play safe, guna api kecik lah..
  • sentiasa gaul..
  • agak dah masak.. masuk’n sayur2an yg disenaraikan lah.. 
  • kalau rasa tawar boleh tambah garam..
  • siap utk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan