Sabtu, 14 Mei 2011

Sambal ikan terutup


Bahan-bahan


  • 4 ekor ikan cencaru/kembong/selar
  • 2 btng serai- di ketuk
  • 4 biji limau kasturi- ambil jusnya
  • garam dan sedikit gula
  • serbuk kunyit utk menggoreng ikan
  • minyak utk menggoreng ikan dan menumis perencah
Bahan Kisar
  • 20 tangkai cili kering- rendam dlm air panas dan toskan
  • 4 biji cili merah
  • 5 ulas bwg putih
  • 2 labu bwg besar
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 1/2 in lengkuas
  • sedikit belacan
Cara-Cara
  1. Ikan di bersihkan dan toskan. Gaul dngn sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sehingga garing dan ketepikan sebentar.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar. Masukkan serai, masak sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan garam dan sedikit gula. Tambah sedikit air jika perlu.
  4. Masukkan ikan yg telah di goreng tadi dan perahkan jus limau kasturi. Gaul sebati.
  5. Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah angkat dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan