Sabtu, 20 Ogos 2011

Ayam Masak Padang

Ayam Masak Padang





BAHAN-BAHAN

Bahan-A
  • 1 ekor ayam (dibuang kulit dan potong kecil)
  • 5 helai daun limau purut (Dicincang halus) ~ Sue main koyak-koyak jeeee
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 2 cawan santan (1/2 biji kelapa)
  • 2 biji tomato (belah 4)
  • 1 keping asam gelugur
  • 3 sb minyak masak
  • Garam & Gula secukup rasa
Bahan-B (Dikisar)
  • 10 biji cili api
  • 20 tangkai cili kering
  • 3 inch halia
  • 3 inch lengkuas
  • 2 inch kunyit
  • 10 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 biji buah keras
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan-B juga serai sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan ayam dan kacau sehingga rempah mesra.
  3. Masukkan santan, daun limau purut, tomato dan asam gelugur.
  4. Biarkan masak dengan api perlahan sehingga mendidih dan pecah minyak.
  5. Sedia dihidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan