Sabtu, 20 Ogos 2011

DAGING PALEMBANG CEK YAM




Bahan-bahan

4 kilo daging organik
5 senduk cili giling (dikisar dengan belacan)
2 senduk belacan
gula
asam jawa
2 biji kelapa ( dibuat kerisik)
Minyak untuk menumis
1 botol kicap (cap kipas udang)

Bahan A – di kisar halus

10 labu bawang besar
1 ½ labu bawang putih
3 inci halia
2 inci lengkuas
8 batang serai

Cara Memasak
1. Daging di rebus (dlm pressure cooker lebih cepat) dan di potong tidak terlalu nipis. Air rebusan jangan dibuang.
2. Tumis bahan A + cili giling + belacan sehingga naik bau
3. Masukkan air daging , kicap, asam jawa dan biarkan mendidih sehingga agak pekat .
4. Masukkan daging dan akhir sekali kerisik.
5. Sedap di makan bersama ketupat atau nasi himpit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan