Khamis, 18 Mac 2010

Menu Sotong

Sotong Masak Sos


Bahan-bahan: (Hidangan untuk 5 orang)

10 ekor sotong saiz sederhana besar( dipotong gelang kecil)
5 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar, tumis seketika. Masukkan sos cili, sos tomato dan sotong. Kacau rata dan tutup periuk.
3. Biarkan sotong mendidih lebih kurang 3 minit. Buka tutup periuk dan masukkan garam dan sedikit gula. Kacau hingga kuah agak pekat sedikit dan tutup api. Sedia dihidang bersama nasi.

Sotong Masak Kunyit

Bahan-bahan: (Hidangan untuk 3 -5 orang)

500 gm sotong dibersihkan dan dipotong kecil
1/2 labu bawang besar dihiris membujur
2 ulas bawang putih diketuk
1 biji cili merah dihiris serong
1 sudu besar rempah kari dibancuh dengan sedikit air
1 biji telur

2 urat kacang panjang dipotong 1 inci panjang
sedikit serbuk kunyit

Cara-caranya:

1.Panaskan minyak dalam periuk. Tumis Bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga wangi. Masukkan rempah kari. Tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan sotong dan sedikit serbuk kunyit. Kacau dan tutup periuk 2 minit. Buka tudung periuk, pecahkan telur. Masukkan kacang panjang dan kacau rata. Masak hingga kacang panjang lembut.

3. Masukkan garam secukup rasa. Kacau seketika dan tutup api. Sedia dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan