
Bahan-bahan:
1 tin besar sardin
5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih dikisar atau ditumbuk halus
3 ulas bawang merah dihiris (dimayang)
1/2 cawan cili kisar (kalau nak buat nasi lemak, lebihkan cili sebab perlu lebih kuah)
1 labu bawang besar dihiris melintang
1 biji kentang dihiris nipis (kalau suka)
3 biji cili padi diketuk
garam, gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Panaskan 5 sudu besar minyak di dalam periuk. Tumiskan bawang merah hiris hingga kekuningan. Masukkan bawang kisar dan cili padi. Tumis lagi hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos tomato dalam sardin dan kacau sambal hingga sebati. Tambahkan 1/2 cawan air. Perlahankan api.
3. Masukkan kentang dan bawang besar. Masukkan ikan sardin. Masak hingga kentang empuk dan sambal pekat. Kacau rata. Tambah garam (+/-1 sudu teh) dan gula (1 sudu besar) jika perlu.
4. Tutup api dan sedia dihidang.
*** bawang hiris yang ditumis dan cili padi, menambahkan keenakan sambal sardin
Tiada ulasan:
Catat Ulasan