

Bahan-Bahan.
- 600 gm kupang yg dah di kopek
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 sudu kecil garam(utk gaul bersama kupang)
- 2 biji kentang (kupas kulitnya dan potong serong)
- 1 biji bawang besar, dihiris
- 2 biji bawang putih, dihiris halus
- 1 inci halia, di hiris halus
- 5 btng lada hijau, dihiris serong
- garam dan gula secukup rasa
- Bersihkan kupang, cuci dan toskan. Lumur dengan garam dan serbuk kunyit, perap sekurang2nya 20 minit.
- Panaskan minyak di kuali. Goreng kentang yg di potong serong tadi.....gaulkan dan biarkan sedikit empuk.
- Setelah empuk, masukkan kupang yg di perap tadi dan gaul sebati....tutup kuali sebentar.
- Masukkan hirisan bawang besar, bwng putih, hirisan halia dan hirisan lada hijau . Gaul hingga sebati dan tutup kuali sebentar.Perasakan garam dan gula.
- Setelah siap angkat dan hidangkan. Sedap di makan bersama nasi putih hangat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan