
Bahan-bahan :
- 500 g sotong basah (dibersihkan dan dipotong. Gaulkan bersama dgn sedikit kunyit dan garam. Kemudian rebus hingga 3/4 masak. Toskan)
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 1 sk serbuk ketumbar
- 1 sk serbuk jintan putih
- 1/2 sk serbuk jintan manis
- 1/2 sk lada sulah/ lada hitam
- 2 sudu besar kicap pekat manis
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos tomato
- 3 biji limau kasturi (ambil jusnya)
- 2 sudu makan madu (dibancuh dgn 2 sudu besar air)
- 3 sudu besar cili kering kisar/cili giling
- garam dan sedikit gula secukup rasa
- 1 labu bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi.
- Masukkan cili kering dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan serbuk lada sulah. Kacau hingga sebati.
- Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis. Kacau lagi. Tambah sedikit air jika perlu.
- Masukkan sotong, madu, cili merah, dan bawang besar. Gaulkan hingga kuahnya pekat dan barulah dimasukkan jus limau. (boleh tambah garam/gula jika perlu)
***serbuk jintan boleh dikurangkan jika suka
Tiada ulasan:
Catat Ulasan