Bahan:-
- 1/2 kilo sotong basah
- bunga kobis
- 1 batang carrot – hiris bulat berbunga(akak hiris memanjang)
- 1 labu bawang besar – dipotong memanjang
- 3 ulas bawang putih – dihiris
- 2 biji lada merah – dihiris
- 10 biji cili padi – diketuk
- 3 cm halia – dihiris halus
- 3 batang serai – dihiris nipis dan menyerong
- 2 s/b sos cili
- 2 s/b sos tomato
- 2 s./b sos tiram
- sedikit gula-akak tak letak
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- 3 helai daun limau purut
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
- Apabila sudah naik bau, masukkan serai dan cili padi.
- Masukkan sos-sos.
- Masukkan sotong dan udang. Gaulkan rata dan biarkan separuh masak.
- Masukkan sayuran dan daun limau purut yang telah disiat bersama garam. Kacau rata.
- Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama nasi. Makan panas-panas lagi sedap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan