Nak tambat hati suami korang? Masak sedap-sedap. Jangan bagi dia biasa makan kat luar. Nanti melopong kau bila janda 'sapu' dia depan mata korang. Inilah rahsia perkahwinan mak. Ikuti dan nikmatilah juadah ini bersama keluarga dan sahabat handai. Terima kasih juga kepada empunya resepi dan foto kerana sudi berkongsi bersama.

Sabtu, 20 Ogos 2011
Ayam Bakar Khas Palembang
Bahan Resepi Ayam Bakar Khas Palembang
Bahan:
• 8 buah paha ayam
• 50 gr kelapa kupas parut, sangrai ( koyah )
• 750 ml santan dari 1 butir kelapa parut
Haluskan:
• 6 buah bawang merah
• 3 siung bawang putih
• 5 buah cabai merah
• 1/2 sdt ketumbar
• 1/4 sdt jinten
• 1 sdt air asam jawa
• 1/2 sdt terasi
• 1 sdt garam
Cara Membuat Ayam Bakar Khas Palembang
1. Campur paha ayam dengan bumbu yang sudah dihaluskan, koyah dan santan, masak hingga kuah kering. Angkat.
2. Taruh paha ayam berbumbu dalam pinggan tahan panas.
3. Bakar dalam oven panas 200 derajat Celcius selama 40 menit atau hingga ayam berwarna kecokelatan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan