Daging masak palembang
Daging masak palembang
Bahan-bahan ( 400g daging )
- 400g daging
- 3 ulas bawang putih | kisar
- 2 ulas bawang merah | kisar
- 1 inci halia | kisar
- 1 ulas bawang besar | potong dadu
- 3 keping lada kering | kisar
- 1 batang serai
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar kicap manis
- gula & garam
Cara-cara
- Daging dipotong nipis. Rebus hingga empuk dlm air + halia + bawang putih. Air rebusan disimpan.
- Tumis bwg putih, bwg merah & halia hingga naik bau & sedikit kekuningan.
- Masukkan lada kering kisar. Tumis hingga naik minyak.
- Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap manis, gula & garam. Perasakan. Masak hingga naik minyak.
- Masukkan daging & air rebusannya.
- Masukkan bawang besar & batang serai. Jika mahu lagi pedas, buleh masuk cili api ikut suka hati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan