

Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam(dipotong kecil kemudian digoreng)
- 1 biji bawang besar dipotong bulat
- 200g bawang kecil dibuat bawang goreng-utk tabur
- 4 helai daun limau purut (saya tambah)
- 1 biji kelapa- diambil 2 cawan santan
- 2 keping asam gelugur
- 11/2 sudu teh garam
- 1 sudu besar gula
- 15 biji bawang merah kecil-(saya guna 1 biji bawang besar)
- 3 biji bawang putih
- 2 sudu teh ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan halus
- 20 biji cili kering
- 1 cm lengkuas
- 1 inci halia-saya tambah
- 2 batang serai
- 5 kuntum bunga cengkeh
- 3 biji buah pelaga
- 2cm kulit kayu manis
- 4 sudu makan minyak untuk menumis
- Ayam dibersihkan, dipotong kecil, dibubuh garam dan kunyit.
- Kemudian digoreng dan diketepikan.
- Panaskan 4 sudu besar minyak, kemudian tumis bunga cengkeh, buah pelaga dan kulit kayu manis. Kemudian masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga garing.
- Masukkan santan, garam, gula dan asam gelugur.
- Biarkan santannya mendidih dan pekat sedikit, baru masukkan ayam dan bawang besar potong bulat, gaul rata dan biarkan mendidih lagi.
- Bila menghidangkan taburkan bawang goreng diatasnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan