Sabtu, 20 Ogos 2011

GULAI SOTONG PADANG.

Gulai Sotong Padang

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kilogram sotong sederhana besar, cuci bersih dan toskan
4 helai daun limau purut
2 helai daun salam (boleh ganti dengan "bay laef")
1 helai daun kunyit (mat guna bunga kunyit)
750 mililiter santan (mat guna 600 ml)
1 batang serai, dititik
3 keping nipis hirisan lengkuas
1 keping asam gelugor (ni mat tambah sediri)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN TUMBUK HALUS :-)
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5 biji cili merah keriting (mat guna 3 biji cili merah + 5 biji cili padi)
1 camca teh ketumbar biji
1/4 camca teh jintan manis
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga wangi. Tuang santan, kacau dan biar mendidih perlahan. Tambah serai, daun salam, daun limau purut, lengkuas dan daun kunyit. Biar mendidih.
  2. Masukkan sotong dan perasankan dengan garam dan secubit gula. Masukkan asam gelugor. Biar hingga sotong masak dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ulam-ulaman..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan